top of page

Chaoshouden voor dummies.

16-10-2019


Tis woensdag. Mijn 'vrije' dag in de week. Maar ik ben een mom-preneur. Dit betekent dat ik

1. een berg mom/housewife werk moet inhalen want mijn huishouden resulteerde na 2 werkdagen alweer in chaoshouden en dat ik 2. deze dag als gewonnen tijd wil inzetten om de laatste facturen voor het 3e kwartaal nog snel in te boeken. Op die manier boek ik nu al voorsprong op donderdag die nog moet komen en dat zorgt voor een heerlijk gevoel van rust in mijn hoofd. Eigenlijk zou een vrije dag pas een vrije dag zijn als je echt tijd voor jezelf kan nemen. Maar goed, 4 dagen hard werken en 3 dagen 'vrij' zijn, ik zou niet durven klagen. En eerlijk is eerlijk, ik zou ook meer vrij zijn op vrije dagen mocht mijn organisatorisch talent wat beter ontwikkeld zijn. Mocht ik elke dag ordentelijk zijn in plaats van eerst alles te laten slingeren zou ik niet telkens op één dag moeten puffen en zweten om alles weer op orde te krijgen. Ik weet niet hoe dat komt maar een huishouden runnen, ik heb er echt geen kaas van gegeten. En het is nochtans niet dat ik het goede voorbeeld niet zag thuis.


Mijn mama is een complete freak als het op orde aankomt. Kom je daar binnen en hang je je jas over de stoel, dan geef ik je 45 seconden en gegarandeerd heeft ze hem tegen die tijd al aan de daarvoor bedoelde kapstok gehangen. Mama werkte 6 op 7 vroeger en het huis was altijd spik en span. Geen idee hoe ze dat deed. Mama is de enige bij wie mijn standaard defence niet klopt. Ja, die werkt maar 20u vaneigens dat haar huis proper is of ja die is niet zelfstandig, als ze thuis komt moet ze aan niets anders denken dan het huishouden, of ja die haar kinders hebben gelijk zot orde uit zichzelf, de mijne maken er altijd in no time een puinhoop van,... Nope. bij mama was geen van die uitvluchten van toepassing en toch kreeg zij het voor elkaar. Ik ben opgegroeid in een thuis waar dingen niet kwijt raakten. Mama wist ze altijd liggen. Nothing is really lost until mommy can't find it. Helaas pindakaas maar de mijne zijn screwed up in advance. Het punt is, los van het feit dat ik het allemaal niet goed kan, ik doe het ook echt niet graag. Ik was niet graag, strijk niet graag, kuis niet graag, kook niet graag,... Zonder denigrerend te willen doen over die taken op zich. Maar geef me een stapel papier om te verwerken in ruil voor heel die huishoudelijke poespas en ik ga direct akkoord. Ik denk dat de ergernis hoofdzakelijk is omdat het niet opbrengt. Tegen dat het proces wassen -> was uithangen -> plooien/strijken -> in wasmanden stoppen -> wasmanden legen rond is bij mij is de week om en kan ik herbeginnen.


Tegen dat ik een diner in elkaar gekunsteld krijg is de keuken één grote chaos met tonnen afwas en dan zijn we nog niet eens zeker of wat ik gemaakt heb eetbaar is. Als ik in de Carrefour ben en ik zie al die traiteursschoteltjes daar liggen, gemaakt door mensen die er wel van kennen, dan denk ik altijd aan wat mijn gynaecoloog ooit zei over bevallen met of zonder epidurale. "Waarom met peird en karre naar Brussel rijden als er een Porsche voor de deur staat." Amen to that. Nu goed, 1 problem solved. Maar er bestaat geen warenhuis die je was terug in de kas legt. Of die de oplader terug in het daarvoor voorziene mandje legt zodat je er de volgende keer niet naar op zoek moet. Dus is er maar 1 oplossing: moeder des huizes moet orde krijgen. Rust in je huis, rust in je hoofd. Er bestaat daar een boek van. En ik kan best wel wat rust in mijn hoofd gebruiken. Dus ga ik seffens naar de boekhandel om dit boek aan te schaffen. Maar eerst ga ik opruimen, het huis op orde zetten en mijn reeks wasmanden legen. Zodat er weer voor iedereen onderbroeken voorradig zijn in de daarvoor voorziene lade. Zodat ik eindelijk die 2e spannie zwembroek van Charlie terugvind die we nu toch al zo'n 5-tal weken kwijt zijn maar most of all: zodat, als ik terugkom van de boekhandel en mijn deur open zwaai, ik binnenkom in een leeg en geordend huis. Zodat ik me heel eventjes maar in de zetel kan ploffen en lezen wat Sara, de organizing specialist van de lage landen, (zoals ze haar op de website van standaard boekhandel noemen) mij te zeggen heeft.  

Wish me luck! 


X

EJ


49 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Landscape Photography

Elvis June

Vertelsels van een prille dertiger
bottom of page